Blog tijdwinst ondernemer/zzp-er KOMTvanPAS

5 Tips die een kleine ondernemer/zzp’er tijdwinst opleveren

Als kleine ondernemer/ZZP’er heb je in de praktijk meer moeite met timemanagement. Logisch, want je moet nu eenmaal vaak zelf meer of alle taken uitvoeren. Hierdoor wordt je tijd vaak onnodig opgeslokt door werkzaamheden die je niet leuk vindt, waar je niet goed in bent of zit je te stoeien met goed timemanagement.

Wat zijn de grootste tijdrovers?

1. Taken uitvoeren die niet echt waarde toevoegen
Kleine ondernemers/zzp’ers besteden vaak te veel tijd aan taken die niet behoren tot de core business. En dus niet echt waarde toevoegen voor de klant. Denk aan allerlei administratieve rompslomp. Deze taken kunnen beter worden uitbesteed. Aan een Virtual Assistant bijvoorbeeld. In te huren per uur of voor een vast aantal uren per week.

2. Wennen aan te veel werk
Je went aan het doen van te veel werk op een dag. Voor een tijdje is dit geen ramp, maar na verloop van tijd gaat het teveel aan werk je nóg meer tijd kosten en wordt tijd indelen steeds lastiger. Dit kan zorgen voor overspannenheid of, bij langere periode, een burn-out en dat moet je allemaal zien te voorkomen.

3. Uitstelgedrag
Kleine ondernemers/zzp’ers hebben sneller de neiging om bepaalde taken steeds opnieuw uit te stellen. Uiteindelijk zorgt uitstelgedrag ervoor dat je steeds weer tijd te kort komt. Hierdoor ervaar je ook meer stressgevoelens, waardoor je productiviteit lager wordt.

4. Geen ‘nee’ kunnen zeggen
Het onvermogen om ‘nee’ te zeggen komt zeker niet alleen voor in kleine ondernemingen of bij zzp’ers. Vrijwel overal zijn mensen aanwezig die moeite hebben met ‘nee’ zeggen. Gelukkig kun je ‘nee’ zeggen leren. Een aanrader, want het bespaart je veel tijd!

5. Social media
Social media nemen veel tijd in beslag, zeker wanneer je als ondernemer/zzp’er goed actief wilt blijven op de social media-kanalen. Dit is in deze tijd zeker nodig, maar als je alles in eigen beheer wilt houden is het goed om aandacht te besteden aan social media timemanagement. Dit voorkomt dat je jezelf erin verliest. Denk aan een webassistant bijvoorbeeld. In te huren per uur of voor een vast aantal uren per week.

 

Ga na welke tips jou snel kunnen helpen. Een klein aantal zaken anders aanpakken kan al een groot verschil maken. Heel veel succes hiermee, maar we kunnen ook samen kijken waarbij ik jou kan helpen.

Neem contact op